Overskrift bilde for Diuretika

Diuretika

Vannretensjon kan forårsake mange uønskede problemer både i hvordan man føler seg og i hvordan man ser ut. Naturlige vanndrivende midler kan være en løsning på synlig vannretensjon.

Filtre

vanndrivende-midler

Hva er vanndrivende midler?

Vanndrivende midler, det vil si vanndrivende medisiner og naturprodukter, er produkter som øker utskillelsen av vann og salt gjennom urinveissystemet. Generelt sett gir dette reduksjon i væskemengden i blodårene slik at blodtrykket faller.

Det finnes en rekke sykdommer og plager hvor vanndrivende midler (diuretika) kan være til nytte. De mest vanlige er høyt blodtrykk, ødemer og alvorlige tilstander som nyresvikt og hjertesykdommer. I de aller fleste tilfeller hvor vanndrivende midler vil være aktuelt, bør dette gjøres i samarbeid med lege, som vil diagnostisere problemet og igangsette eventuell behandling. For mindre alvorlige plager kan ulike typer vanndrivende helsekost i noen tilfeller være nyttige.

Ødemer – et problem som oppleves av mange

hovne-føtter

Ødemer er en tilstand hvor kroppens hulrom holder mer vann enn det som er normalt, og folkeuttrykket for dette er “vann i kroppen”. Dette oppleves som hevelser, og kan ha en rekke mulige årsaker. Disse kan inkludere alvorlige tilstander som kan være alt fra nyresvikt, leversvikt, blodpropp og stoffskiftesykdommer.

Vannansamlingene kan forekomme generelt over hele kroppen, eller kan oppleves lokalt på enkelte deler av kroppen. Ofte kan lokale vannansamlinger være tegn på betennelser, infeksjoner eller allergiske reaksjoner.

Ødemer kan også komme av andre årsaker, som for eksempel hormonelle endringer (som ved graviditet eller menstruasjon,) et for høyt saltinnhold i kostholdet, eller til og med hvis man er mye stillesittende. Det er ikke uvanlig for mennesker som står eller sitter mye i jobben å oppleve lokale vannansamlinger, og et typisk eksempel på dette kan være å oppleve hovne ankler. Det er ofte individuelt akkurat hvor man får vannansamlinger, og noen vil oppleve generelle ødemer mens andre vil oppleve dem kun på bestemte steder.

Om man ikke er kjent med med årsakene for vannansamlingene bør man alltid oppsøke lege.

Ødemer og kosthold

En vanlig grunn til at mennesker opplever ødemer er at kostholdet inneholder for mye sukker eller salt, og om man skal bli kvitt problemet er det viktig å endre kostholdet. Kroppen kan holde på vannet ved høyt saltinntak, og man kan oppleve å generelt ha et litt mer oppblåst utseende, eller at kan hovner opp enkelte steder på kroppen. Når det gjelder høyt sukkerinntak kan dette påvirker utskillelsen av natrium og som dermed kan forårsake vannhevelser.

frukt-og-grønnsaker

Naturlig vanndrivende mat og drikke

Vanndrivende matvarer kan være nyttig for den som opplever ødemer, i tillegg til å unngå matvarer som kan føre til vannansamlinger. I tillegg til fisk og kjøtt i kostholdet, kan det være bra å velge typer frukt og grønt som inneholder mye vann. Eksempler kan være vannmelon, ananas, asparges, selleri eller tomater. Noen typer urter kan hjelpe, som for eksempel ingefær eller persille. Det er også svært nyttig i denne sammenheng å drikke rikelig med rent vann gjennom dagen. Eksempler på matsorter man kan unngå er alt som inneholder mye salt, og dette kan være salte snacks som potetgull eller spekemat og røket fisk eller kjøtt. I tillegg bør man begrense bruken av salt ved matlaging.

Vanndrivende kosttilskudd

Det finnes en rekke produkter innen helsekost som kan bidra til å redusere problemet med vannvekt. Disse inneholder gjerne ingredienser som er kjent for å være naturlig vanndrivende. Typiske eksempler på disse kan være tilskudd som inneholder urter og planter som bjørkeblad, kjerringrokk, buchublad, løvetann og nesle. I tillegg kan man gjerne finne grønn te, tranebær, einebær eller eplecidereddik i vanndrivende kosttilskudd.

* Det er viktig å merke seg at resultatene av våre produkter kan variere fra person til person. Du bør alltid bruke disse produktene sammen med balansert kosthold og regelmessig trening.