Overskrift bilde for Spirulina

Spirulina

Spirulina er fullt av næringsstoffer som gir næring til både kropp og sinn. Dette fantastiske tilskuddet styrker immunforsvaret og setter i gang din forbrenning. Spirulina er svært rikt på proteiner (60-70%), inneholder hele 18 aminosyrer og er fullt av vitaminer og mineraler.

Filtre

Hva er Spirulina?

Spirulina er et kosttilskudd som lages av Arthrospira, en mikroalge som har blitt brukt i århundre på grunn av dens næringsinnhold og dens helsemessige fordeler. Derfor kultiveres den i mange deler av verden. Arthrospira vokser i mikroskopiske spiraler som har en tendens til å holde sammen, noe som gjør den forholdsvis enkel å høste. Den har en intens blågrønn farge, og en forholdsvis mild smak. Bortsett fra at algen har et høyt næringsinnhold, brukes den også som en fargetilsetning i tyggegummi, godteri og andre mat på grunn av sin grønne fargen. Den gir en dyp blågrønn farge til det vannet den lever i. Som kosttilskudd kan den fås både som spirulina pulver og spirulina tabletter, i tillegg til kapsler og flak.

Spirulinas historie

Arthrospira-algen har vært på jorden i flere millioner år, og kan typisk finnes i elver og tjern, og en rekke andre ferskvannsmiljø. Den har faktisk vært med på å skape oksygenet som vi har i atmosfæren, og kan trygt kalles verdens første superfood. Arthrospira ble brukt som en matkilde i Sør-Amerika av Aztekerne, som hadde den som en viktig del av kosten sin. Den ble tørket og deretter presset sammen til en næringsrik og spisbar kake. Den er også kjent for å ha vært brukt i Tsjad i Afrika, hvor den ble gjort til en slags puré, og brukt i supper og andre typer mat. På 1960-tallet ble det gjort studier på algen, hvor konklusjonen var at den inneholdt mye næring og kunne være en sunn matvare. I ettertid av denne forskningen var Arthrospira-algen utpekt av det amerikanske romfartsorganet NASA, som en mulig kandidat for mat som kunne spises av astronauter i verdensrommet. I dag dyrkes algen over hele kloden og er et veldig populært kosttilskudd. I tillegg brukes den i dyrefôr og fiskefôr, på grunn av det høye næringsinnholdet.

Spirulina som proteinkilde

Spirulina består av opptil 60% proteiner, som er mer en hva biff, soyabønner og egg inneholder. Den inneholder alle essensielle aminosyrer, altså de som kroppen ikke produserer selv. Dermed er den en veldig god kilde for proteiner, og den benyttes av en del kroppsbyggere og treningsmennesker nettopp av den grunn. Proteinkvaliteten er på høyde med både de beste typer kjøtt og andre kilder som egg og bønner, men den egner seg best som tilskudd fremfor en hovedkilde for protein, da man ville måtte spise en del spirulina pulver for å dekke dagsbehovet.

Spirulina som antioksidant

Spirulina er tettpakket med antioksidanter, i form av karotenoider, fenolsyrer og vitamin E. I tillegg inneholder tilskuddet proteinet fykocyanin, som bidrar til den blågrønne farge, og er en del av fotosynteseprosessen som algen bruker for å ta energi fra solen. Fykocyanin er også en antioksidant.

Andre helsemessige fordeler av Spirulina

Spirulina er kjent for å ha en rekke andre gunstige egenskaper, og disse inkluderer:

Den inneholder umettede fettsyrer

Spirulina inneholder både Omega-3, 6 og 9 fettsyrer, som er de sunne fettypene. Kroppen benytter disse for en rekke livsviktige prosesser, og ved å redusere kolesterolnivået reduserer disse fettsyrene sannsynligheten for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer.

Den er rik på jern og andre mineraler

Kosttilskuddet spirulina er rikt på næringsstoffer og inneholder betydelige mengder kalsium, niacin, kalium, magnesium, B-vitaminer og spesielt jern.

Den gir deg en naturlig detox

Spirulina pulver og spirulina tabletter inneholder klorofyll, som bidrar til å aktivt transportere toksiner ut av kroppen, slik som spor av tungmetaller. Spirulina inneholder også andre stoffer som på lignende måte transporterer giftstoffer ut av kroppen.

Den demper inflammasjon

En annen av spirulinas effekter er at den ser ut til å redusere inflammasjon, slik at den også kan redusere allergisymptomer som hosting, nysing og tett nese.

Den reduserer blodtrykk og kolesterol

I studier har forskere konkludert at fargepigmentet fykocyanin ser ut til å redusere blodtrykket hos både mennesker og dyr, og kan derfor være et nyttig kosttilskudd for mennesker som lider av høyt blodtrykk.

Hvem kan ta Spirulina?

Spirulina pulver og spirulina tabletter er et dekkende kosttilskudd som passer spesielt godt til mennesker som trener og trenger å yte mye i hverdagen. I tillegg passer den som et supplement for vegetarianere. Den er også bra for de som har fordøyelsesproblemer siden den fremmer sunne bakterier i fordøyelsessystemet og bidrar til å forbedre absorpsjon av andre næringsstoffer. Algen inneholder en del bio-tilgjengelig jern, slik at den er gunstig for mennesker med jernmangel.

Gravide eller ammende bør kontakte lege før eventuell bruk av kosttilskuddet spirulina. Den også kan ha uønskelige interaksjoner med noen typer medisiner, spesielt de som påvirker immunforsvaret som gjerne tas av mennesker med autoimmune sykdommer, og medisiner som behandler blodpropp. Hvis du er i tvil kan du rådspørre lege angående bruk av Spirulina sammen med medisiner. Siden Spirulina inneholder rikelig med aminosyrer, frarådes bruk for mennesker som lider av den sjeldne sykdommen fenylketonuri (PKU), som er en stoffskiftesykdom hvor kroppen hvor kroppens evne til å bryte ned aminosyren fenylalanin er redusert.

Lovende forskning på Spirulina

En del studier har vært gjort på Spirulinas effekt, i forhold til en hel rekke mulig helsefordeler den kan ha, slik at den også kan være nyttig i forbindelse med medisinsk behandling i fremtiden, når mer forskning har blitt gjort.

Leverbeskyttende egenskaper

Noen mindre studier har vist at pasienter som har kronisk hepatitt opplever bedring i leverfunksjon og forbedrede testresultater når de tar spirulina pulver og spirulina tabletter over tid. Lignende resultater har også vært funnet i studier gjort på dyr.

Spirulina kan være krefthemmende

En rekke studier har vært gjort med spirulina i forhold til kreft, og mye tyder på at noen av stoffene i algen kan bremse utviklingen av flere vanlige typer kreft. Dette inkluderer leverkreft, blodkreft og munnkreft. Mer forskning må gjøres på dette området for å se om spirulina kan være nyttig for behandling av kreftpasienter.

Den kan styrke immunforsvaret

Studier utført på dyr tyder på at spirulina øker produksjonen av antistoffer, infeksjonsbekjempende proteiner og andre celletyper som styrker immunforsvaret, og hindrer dermed utviklingen av infeksjoner og kroniske sykdommer. Foreløpig er har det vært lite forskning på mennesker på dette området.

Hjernefunksjon

En studie gjort i 2010 viste at spirulina reduserte skader på hjerneceller, og fremmet restitusjon etter hjerneslag i rotter. Lignende studier har foreløpig ikke vært gjort med mennesker.

Diabetes

Spirulina har gitt noen foreløpige positive resultater i studier gjort på regulering av blodsukker hos både normale forsøkspersoner, og hos mennesker med diabetes. Det er uvisst hvilke av næringsstoffene i spirulina som kan ha gitt disse resultatene, og det trengs mer forskning for å se om algen kan være nyttig i behandlingen av diabetes.

Forskjellene mellom spirulina og chlorella

Disse to er begge former for alger, og forbindes gjerne med hverandre. De har en del til felles, og har også noen forskjeller. Chlorella er litt yngre enn spirulina i forhold til hvor lenge den har vært på kloden, men den har likevel også vært her i millioner av år. Chlorella kan også anses for å være en supermat, da den, som spirulina, inneholder proteiner, karotener, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Den har vist seg å være bra for regulering av hormonbalanse og for kardiovaskulær helse, å dempe effekten av cellegift og stråling, og å bidra til å fjerne giftstoffer fra kroppen. Akkurat som spirulina, er chlorella kjent for å å dempe symptomer på allergier i tillegg til å styrke immunforsvaret. Chlorella er grønnere i farge enn spirulina, noe som skyldes at den inneholder en større andel klorofyll. I tillegg så inneholder den vekstfaktorer som gjør at den vokser mye fortere, og er dermed lettere å dyrke. Chlorella-bakteriene kan være opp til hundre ganger større enn spirulina. En viktig forskjell mellom de to er næringsinnholdet. Selv om chlorella også er svært næringsrikt, så inneholder spirulina betydelig mer protein, og både mer og flere typer av sunne fettsyrer. Spirulina har også høyere konsentrasjoner av fytokjemikalier som bidrar til å forebygge kreft. Det er faktisk ikke uvanlig at kostholdsentusiaster og idrettsmennesker blander både spirulina og chlorella, for å få maksimal effekt fra disse to næringsrike tilskuddene.

Noen artige fakta om Spirulina

Spirulina er en av de få blågrønnbakterier som kan spises, og som ikke er giftig for mennesker.

Spirulina pulver og spirulina tabletter inneholder nesten to ganger mer kalsium enn helmelk, 6 ganger så mye protein som tofu, 3 ganger så mye karoten som gulrøtter og 5 ganger så mye jern som spinat.

Arthrospira-algen er basiskosten for flamingoer, og det er karotenene i algen som forårsaker flamingoens rosafarge.

Brukere av spirulina har i flere tiår rapportert at de sjeldnere får forkjølelser eller influensa etter at de begynte med den.

På grunn av sine antatte krefthemmende egenskaper, ble spirulina brukt i behandlingen av mennesker som var rammet av strålingsskader etter Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Den næringsrike algen brukes i en et bredt spekter av dyrefôr og fiskefôr, i alt fra bøffel til krill. Den benyttes også i noen typer dyrefôr bare på grunn av sine immunforsvarsfremmende egenskaper.

wwno-spirulina-infographic

* Det er viktig å merke seg at resultatene av våre produkter kan variere fra person til person. Du bør alltid bruke disse produktene sammen med balansert kosthold og regelmessig trening.