Overskrift bilde for Kokos

Kokos

Hvorfor er Kokosnøtt superfood?

en halv kokosnætt der innholdet spruter ut på en hvit bakgrunn

Kokosnøtt treet, også kalt Cocos nucifera på latinsk er medlem av den Arecaceae palmefamilien. Steinfrukten kokosnøtt, vokser på treet og er en steinfrukt som kan brukes til mye forskjellig. Navnet på kokosnøtt på engelsk kommer fra 16-hundretallet hvor Spanjolene og Portugiserne kalte den “hode” eller “skalle”, også fordi kokosnøtten sine tre prikker minner om er fjes. En kokosnøtt kan veie nesten 3 kilo og den består av et hardt skall, med et indre lag av kokosnøtt masse som brukes til mye forskjellig og kokosvann som er nesten fargeløst. Netsen hele innholdet til kokosnøtten er spiselig og har et vidt spekter av bruksområder, alt fra skjønnhet til helse og matlaging. Kokosnøtt treet er veldig populært i den tropiske delen av Asia, og andre land sånn som India,Indonesia og Filippinene. Australia og USA har også egne plantasjer.

I flere år så har mennesker brukt kokosnøtt i forskjellige sammenhenger, som kakepynting, smakstilsetning og som dessert. Over tiden så har dens helsefordeler begynt å komme til syne og i dag brukes den til matlaging, smoothies, drikke, baking, kaffe etc. Kokosnøtten har mange fordeler som kommer fra dens kokosmelk og kokosmasse. Kokosnøtt massen kan brukes rå eller tørkes, videre så kan kokosnøtt massen gjøres om til kokosmel eller kokossukker, ut av kokosnøtt massen så kan man også lage kokosolje som igjen kan brukes til mye forskjellig. På grunn av dens mange fordeler så har folk brukt kokosnøtten sine forskjellige former til å behandle hele kroppen, både innvendig og utvendig, derfor er kokos sunt og regnes som en en egen kategori under superfood. Men alt starter med næringsinnholdet.

Hva er næringsinnholdet i en Superfood Kokosnøtt?

Når du åpner en kokosnøtt så får du to ting, kokosnøtt masse og kokosvann, resten må bearbeides for å skapes, sånn som kokossukker, kokosmel, kokosolje og kokos smør. Under finner du en tabell over de forskjellige næringsstoffene de to hoved kokosnøtt komponentene inneholder.

næringsinnholdet i kokosnøtter og hva den inneholder

*Kokosnøtt er også en god kilde til mangan, sink, kalium, selen og kobber

Hvorfor er Kokosfett sunt?

kokosfett som er i en glasskål sammen med en krukke og en kokos

Som man ser i tabellen ovenfor så er mettet fett noe som mange blir sjokkert over når de leser om næringsinnholdet i kokosolje eller kokosnøtt masse. Men det er viktig å forstå hvorfor dette er sunt fett og gjør kokosnøtt til superfood. Mange studier har blitt gjort på hydrogenert kokosnøtt masse, fettet har blitt behandlet og denaturert på en måte som gjør at kroppen behandler det på en annen måte enn det den hadde gjort dersom det var i sin naturlige form. Derfor kan man ikke basere “sunnheten” av kokosfett på tidligere forskning. Alt fett i store og overdrevne mengder er usunt, men 3-2 spiseskjeer kokosolje er faktisk anbefalt daglig.

fett celler som er inni kokosnøtten som igjen er fettsyrer

Kokosnøtt fett er veldig annerledes fra andre type fett vi har i dietten våres. Dette er fordi kokosnøtt fett er organisert på en annen type måte. Den har triglyserider som er medium store fettsyrer og er annerledes enn fettsyrer med lengre bindinger. Kokosnøtt fettsyrer går direkte til leveren etter fordøyelsen og der omdannes det til energi med en gang, eller blir den forvandlet til ketonlegemer. En fordel med kokos fettsyre er nettopp at den brytes fortere ned enn de andre fettsyrene. For personer som sliter med gallen eller leveren, så burde de ikke overskride mer enn en spiseskje kokosnøtt fett per dag i løpet av en måned. Med tiden så kan denne mengden økes.

I hvilke former kan du finne Superfood Kokosnøtten i?

Kokosnøtt kommer i hovedsak som kokosnøtt masse og kokosnøtt vann. Disse kan videre omdannes til mye forskjellig og kan brukes i dagliglivet noe som gjør kokos sunt på en veldig spesiell måte, noen liker kanskje ikke kokosmelk men elsker kokosflak.

en mugge med kokosmelk og en halv kokosnøtt på siden
Kokosmelk Lages av kokosnøtt massen som bløtlegges i varmt vann, hvor topplaget blir til skum som tas av, og resten av væsken filtreres gjennom en osteklut.
et glass med kokosvann og to kokosnøtter i bakgrunnen
Kokosvann Kommer fra umodne og grønne kokosnøtter. De har et høyt innhold av kalium og kan brukes som sportsdrikke eller salat dressing
en hvit skål med kokosmel og halve kokosnøtter i bakgrunnen
Kokosmel Er et biprodukt etter at kokosmelk har blitt laget, kokosnøtt massen som ligger igjen i varmt vann tørkes og males til fint mel som kan brukes til baking og mat.
Kokossukker
Kokossukker Lages av saften til blomsterkopper som vokser på kokosnøtt palmen. Sukkeret er brunt og har høy næringsverdi.
Kokosolje
Kokosolje Kokosolje utvinnes gjennom tørking og kaldpressing på den mest vanlige metoden. Andre metoder finnes også, men disse påvirker næringsstoffer og kan skape biprodukter.
Kokosflak
Kokosflak Lages ved å tørke kokosnøtt massen, som kuttes opp i forskjellige biter og raspes til forskjellige størrelser og brukes i salater og sunne desserter.

Gå ned i vekt med Kokosnøtt Superfood

Kokosolje brukes i de fleste tilfeller mye oftere enn kokosmel eller kokossukker. Kokosolje bidrar til vekttap og andre helsefordeler kroppen kan ha god nytte av dersom man bruker det som man skal son som alle andre superfood.

en kvinne som holder en vekt og en kokos i den ene hånden og tommel opp i den andre

Kokosnøtt øker energi nivåene

Kokosolje består av triglyserider som har medium lange bindinger. Dette er essensiell fettsyre som kroppen behandler annerledes, disse fettsyrene kan ikke lagres i kroppen, istedenfor så transporteres de til leveren hvor de omdannes til energi. Man kan øke energinivået ved å begynne å ta en spiseskje kokosolje om morgenen, og på denne måten ha mere energi til å trene.

Kokosnøttolje redusere sultfølelsen og søtsug

Som sagt, så inneholder kokosolje triglyserider som går rett til leveren etter fordøyelsen. Den gir ikke bare en energiboost, men også formerer ketonlegemer som reduserer sultfølelsen og søtsug. På denne måten kan du kutte ut småspisingen som man ofte angrer på i løpet av dagen og også gi magen en pause med å fordøye mat konstant. Ta en teskje kokosolje hver gang du føler søtsuget, men ikke mer enn tre spiseskjeer om dagen.

Kokosnøtt olje brenner fett raskere

Dersom du leter etter et daglig kaloriinntak hvor du kan gå ned i vekt og holde helsen på topp, så er kokosnøtt det rette valget. Kokosnøtt olje øker kroppens evne til å fordøye maten og ta opp næringsstoffer, slik at kroppen kan klare seg med mindre mat uten å føle deg sliten og sulten, derfor er kokos sunt. Kokosnøtt er også bra mot humørsvingninger fordi den hjelper med å redusere stress og gjør at man føler seg avslappet og mer motivert til å trene. Stress tapper ofte kroppen for energi etter en lang arbeidsdag. Kokosolje har vist seg spesielt bra i å bli kvitt slitsomt magefett, videre så forbedrer den fordøyelsen, regulerer appetitten og gjør at du føler deg bra om dagen.

Kokosnøtt balanserer hormonene i kroppen

Uten de riktige byggesteinene i kroppen, sånn som fettsyrer, så kan ikke kroppen din bruke hormonene riktig som er med på å regulere humøret, skjoldbruskkjertelen, fordøyelsen, metabolismen og mye mer. Triglyseridene i kokosnøtten er med på å hjelpe kroppen med å konvertere kolesterol i blodet til et annet stoff som kroppen kan håndtere. Superfood kokosnøtt regulerer hormoner, reduserer stress og angst, øker energien, hjelper med å trene bort plagsomt fett rundt midjen, lårene og rumpen.

Kokosnøtt olje hjelper med bedre næringsopptak

Som sagt så hjelper kokosolje kroppen med fordøyelsen. Videre så hjelper den kroppen med å absorbere vitaminer som er fettløselige mer effektivt, sånn som vitamin A, D, E og K. Disse vitaminene er viktige for celleregenerering i hele kroppen, sunn hud og skjelett, humøret og hjernefunksjonen. Superfood kokos hjelper også med bedre opptak av mineralene kalsium, jern, magnesium og sink. På denne måten kan kroppen din få bedre nytte av maten den får inn og vitaminene.

Kokosnøtt olje stabiliserer blodsukkeret

Kokos er et fantastisk superfood som kroppen lett tar opp i olje form og ikke trenger enzymer for bryte ned eller ta opp under fordøyelsen. På denne måten slipper kroppen å stresse bukspyttkjertelen og er i stand til å produsere insulin mer effektivt. Videre så gjør mettede fettsyrer fra kokos det lettere for celler å binde seg til insulin under fordøyelsen. Når kroppen din får den rette mengden insulin, så er det lettere for cellene i kroppen din å slippe ut glukose (blodsukker) som gir deg energi til alle dine daglige aktiviteter. Personer med stabilt blodsukker vil ha mer energi og føle seg bedre i løpet av dagen.

Hvilke helsegevinster har en Kokosnøtt?

infograf om helsegevinstene kokosnøtt har i farge rosa og blå

* Det er viktig å merke seg at resultatene av våre produkter kan variere fra person til person. Du bør alltid bruke disse produktene sammen med balansert kosthold og regelmessig trening.