Hjelper Acai bær mot vekttap?

Acai bær er en form for supermat. Bæret ble raskt populært da den ble presentert på talkshowet til Oprah av Dr. Oz. Acaibæret ble skrytet på seg å ha en rekke helsegevinster. Blant annet at Acaibær bidrar til vekttap. Men er dette virkelig sant?

Acaibær er en form for supermat. Bæret ble raskt populært da den ble presentert på talkshowet til Oprah av den kjente TV-legen Dr. Oz. Acaibæret ble tilskrevet en hel rekke helsegevinster, blant annet at Acaibær bidrar til vekttap. Men er det virkelig slik at acaibær kan brukes til å gå ned i vekt?

Litt om Acaibær generelt

Acaibær vokser på assaipalmen, som har sin opprinnelse i den nordlige delen av Sør-amerika, i tillegg til øya Trinidad i Karibien. Det tropiske treet vokser best på varme, fuktige steder, og er forholdsvis lett å dyrke under de rette forholdene. Bærene, som er små og har en mørk lilla-farge, har i lang tid vært en del av kostholdet til mennesker som lever ved Amazonas. I tillegg har andre deler av treet, som bladene og stammene, vært brukt til blant annet byggematerialer, material til laging av bruksgjenstander og til basismat (palmehjertet), og bæret er kjent for å ha medisinske kvaliteter. Etterhvert som den vestlige verden har blitt mer oppmerksom på bærene har disse økt i popularitet, og har blitt grunnlaget for en voksende industri. Dyrking av assaipalmen er generelt forbundet med dyrkingspraksis som skader området hvor det dyrkes, samtidig som at mesteparten av treet blir forkastet. Dette er i hovedsak på grunn av bruken av palmehjertet som basisgrønnsak i Sør Amerika, mens resten av treet forkastes. Lokale innbyggere bruker friske acaibær i ulike søtsaker og drikkevarer (blant annet vin), og juice fra bærene brukes i tapioka.

En hel rekke acai-produkter kan fåes i vestlige land, som regel i form av ingredienser i fruktjuice, juice-ekstrakter i tabletter og pulver, og som ingredienser i energibarer og energidrikker. Bærene eksporteres vanligvis ikke i sin rene form, da det høye fettinnholdet gjør at de ikke holder seg så lenge. På den annen side blir bærene gjerne frysetørket for bruk i desserter og smoothies.

Acaibæret fortjener definitivt betegnelsen supermat, da den er stappet full av ulike næringsstoffer. Disse inkluderer sunne fettsyrer, vitaminer, antioksidanter og fiber, og i tillegg har bæret et lavt sukkerinnhold. Uheldigvis er det en tendens til at folk overdriver når man snakker om supermat. Acaibær er svært gunstig for helsen, men når det kommer til vekttap er det ikke sikkert at Acaibær bidrar til vektreduksjon i det hele tatt, til tross for at de har vært markedsført for akkurat dette, spesielt i USA. TV-legen Dr. Oz nevnte at en klinisk studie rapporterte at Acaibær bidro til vekttap. Mange er interessert i å gå ned i vekt, spesielt amerikanere, og enhver mirakelkur som lover vekttap blir som regel «hypet» opp. Men det er slik at det finnes ingen solide vitenskapelige studier som bekrefter at bæret bidrar til vekttap. I tillegg har den amerikanske handelskommisjonen ved flere anledninger gått til sak mot firmaer som selger acaibær som slankemiddel, for å ha markedsført produktene på misledende måter. Det kan også nevnes at Oprah til og med har uttalt at hun ikke vil assosieres med påstander om at acaibær kan fungere som vekttapstilskudd.

Hvis noen lover deg at Acai kan hjelpe deg med å gå ned i vekt, kan ikke dette bety annet enn at du kan gå ned i vekt med riktig kombinasjon av kosthold og trening. Imidlertid så har Acai bær en rekke andre fordeler. La oss se nærmere på disse fordelene.

Fordeler med Acai

Bæret er proppet med antioksidanter. Acai hjelper kroppen å bekjempe frie radikaler i kroppen, og dette reduserer risikoen for en rekke sykdommer, inkludert kreft. Av denne grunn er det viktig å bekjempe frie radikaler i så stor grad som mulig. Bæret er dessuten veldig lett å spise eller drikke, f.eks. som en acai smoothie om morgenen eller kvelden.

En av grunnene til at Acai er så potent skyldes vekstvilkårene og miljøet som bæret vokser i. Acaibær vokser nemlig i området med svært sterk sol. For å overleve i slike solfylte områder så må bæret utvikle sine egne antioksidanter for å bekjempe UV-stråler. Resultatet blir en frukt som har veldig høye nivåer av antocyaniner, som er en kraftig antioksidant.

Antocyaninene blir godt bevart selv om du spiser eller drikker en Acai smoothie. I tillegg kommer Acaibær i tabletter og Bio Super Acai pulver.Dette sikrer deg et konsentrert inntak av bæret for best resultat, og gjør det lett å ta Acai ved å tilsette pulveret i mat eller i en fruktsmoothie.

For å illustrere hvor potent Acai er, kan vi sammenligne antocyaninivået i en acai-smoothie med rødvin. En acai-smoothie kan nemlig ha ti til tretti ganger mer antocyaniner enn vinen. Det er derfor mye sunnere å drikke acai smoothie enn rødvin, og i tillegg får du ikke negative bivirkningene som alkoholen i rødvin gir. Acai smoothies kan drikkes som tørstedrikk og du kan dessuten enkelt lage acai smoothie med ulike smaker.

Selv om acai-smoothies er veldig sunne, så må du ikke tro at det hjelper deg å gå ned i vekt raskere. Ta heller acai, enten i mat eller drikke som acai-smoothie for å bekjempe frie radikaler. For å gå ned i vekt anbefales det heller å trene regelmessig og spise sunt. Ta gjerne acai før og etter trening for raskere restitusjon, og nyt fordelene med mirakel-bæret som styrker kroppen innenfra med viktige næringsstoffer.