Detox kroppen med leire

Velgjørende og deilige skjønnhetsbehandlinger inneholder ofte leire i en eller annen form. De ulike leiretypene har hver sine unike egenskaper som kan mykgjøre huden, fjerne avfallsstoffer, og eksfoliere tørr og sprukket hud. For best effekt med body wrap behandlinger kan du velge riktig leiretype etter akkurat hva du vil oppnå med behandlingen.

Detox kroppen med leire

Visste du at leire er svært helsebringende og kan hjelpe kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer? Leire er et finkornet materiale som finnes overalt i naturen, og består av kombinasjoner av mineraler, metalloksider og organiske materialer. Den unike sammensetningen gjør at leire har evne til å fange opp vannmolekyler, og er derfor veldig lett å forme når den er våt. Når leire tørker hardner den til og er som regel lett å bryte opp i biter eller som et pulver. Leire brukes i mange sammenhenger, blant annet til å lage keramikk og bygningsmaterialer som murstein og fliser. En rekke kosmetikk- og pleieprodukter inneholder ulike typer leire, da disse har egenskaper som er særlig gunstige for hudpleie. Les mer hvis du vil vite hvordan du kan detoxe og pleie kroppen med leire.

Helbredende leirer

Leire har blitt brukt i flere århundre som skjønnhetspleie. Mange leiretyper er rike på mineraler og kan tilføre huden fuktighet og næring. I tillegg kan leire brukes i ulike ansiktsmasker og body wraps for å fjerne urenheter, og hjelpe kroppen med å kvitte seg med avfallsstoffer. Det er særlig fire typer leire som brukes i skjønnhetspleie, og disse kan du kan lese om nedenfor.

Fire typer leire

Hvis du har vært på spa eller fått en skjønnhetsbehandling så har du sikkert lagt merke til at det er ulike farger på de forskjellige leiretypene. Dette er ikke bare fargestoff, men er faktisk ulike leiretyper med hver sine unike ingredienser. Ta for eksempel bentonitt-leire som dannes av vulkanaske og vann. Denne leiren har antibakterielle egenskaper som gjør den svært godt egnet for bekjemping av akne og for å detoxe kroppen. Derfor brukes også denne leiretypen til body wrap behandling som skal rense huden og kroppen for giftstoffer.

Image of Goji Berries
Grønn leire er derimot særlig rik på jern og magnesium. Dette gjør den godt egnet til å absorbere oljer og giftstoffer. Mennesker med fet hud kan bruke produkter med grønn leire ettersom den fjerner overflødig olje og etterlater huden myk og ren. Den er som regel veldig finkornet. Leirens grønne farge kommer av at den inneholder både jernoksid og nedbrutte plantematerialer, i hovedsak tang og alger.
Image of Green Tea
Hvit leire, som også kalles for kaolin, passer best for de med sensitiv, tørr og sprukket hud. Kaolin eksfolierer og renser huden samtidig. Mange clay body wraps inneholder kaolin eller en blanding av kaolin og andre stoffer, grunnet dens eksfolierende egenskaper. Kaolin er opprinnelig utvunnet i Kina, og er også brukt i mange andre sammenhenger, blant annet til å lage porselen.
Image of Lime Leaf
Fuller’s earth er en kjent leiretype som brukes mye i ansiktsmasker. Den har en litt grovere tekstur som er perfekt når du vil eksfoliere huden. Dessuten har den antibakterielle egenskaper, og den har den spesielle karakteristikken at den trekker til seg oljer. Navnet “fuller’s earth” kommer av order “fulling” på engelsk, som er en viktig del av klargjøringen av ull. Ullet bløtlegges og tilføres blant annet denne leiretypen for å rengjøre det og trekke olje ut av ullstoffet. På norsk heter denne teknikken valking. Neste gang du bruker et skjønnhets- eller kosmetikkprodukt kan du ta en titt på ingredienslisten, da finner du sannsynligvis en eller flere av disse leiretypene.

Leire i svelgbar form

Leire kan også tas oralt, ettersom den er naturlig og lett kan løses opp i kroppen. Bentonittleiren har for eksempel et mineral som heter montmorillonitt (oppkalt etter et sted i Frankrike) som kan være lindrende for ulike sykdommer samtidig som den detoxer kroppen. Leire som tas oralt kommer gjerne i pulverform og må blandes ut med vann eller annen nøytral drikke. I tillegg må du følge et sunt kosthold før og etter du tar leire oralt for å oppnå best resultat.

Leire som påføres huden

Hvis du vil detoxe kroppen med leire, så er en kroppsinnpakning med leire en veldig god behandling. En clay body wrap sørger for at leiren sitter på huden over en lengre periode, og i tillegg inneholder leire bodywraps en rekke andre ingredienser som gjør leiren mer effektiv. Body wraps var tidligere kun tilgjengelige hos luksusspaer, og krevde erfaring og ekspertise for å settes på. Idag er det kroppsinnpakningssett som er tilpasset hjemmebruk, hvor alt inkluderes i pakken sammen med en bruksveiledning som er enkel å følge. Mange body wraps behandlinger leveres med leire i pulverform som du kan blande ut med vann. Deretter dypper du bandasjen oppi leireblandingen før du legger den rundt kroppen.

Ansiktsmasker med leire som stivner etter en kort tid hjelper deg til å trekke ut urenheter. Spesielt de som sliter med store porer og fet hud kan ha god nytte av å bruke leiremasker. Leiremasker tørker ikke ut huden og etterlater den ren og silkemyk. Selv om leiremasker er skånsomme så bør du ikke ta en ansiktsmaske mer enn 1 til 2 ganger i uka, for å bevare hudens naturlige balanse.

Hvis du har muligheten til det kan et leirebad være svært avslappende samtidig som det detoxer kroppen. Leirebad inneholder gjerne også ulike badesalter og urter som sammen med leiren skaper velvære og renser huden for giftstoffer.

Mineralrike leirer har mange bruksområder, og føles dessuten veldig godt mot huden. Så neste gang du virkelig vil skjemme deg bort, kan du teste ut en av de fire leiretypene enten i form av ansiktsmaske, body wrap eller i leirebad - eller kanskje som en kombinasjon!