Alt det du trenger å vite om Kreatin

Kreatin er et populært tilskudd blant kroppsbyggere, og det er ikke alle som er klar over alle de gode fordelene dette gir. Les videre for å finne ut hvem som bør ta dette tilskuddet, og hvorfor.

Kreatintilskudd har blitt for de som ønsker å bli sterkere og bygge muskler. Dette er egentlig en naturlig kilde til energi som brukes ved muskelarbeid. Rent kjemisk så er kreatin en nitrogenholdig organisk syre som kommer fra aminosyrene glysin, arginin og metionin. Kreatin produseres i lever, nyrer og bukspyttkjertel og blir lagret i skjelettmusklene. Vi forbruker kreatin når vi er fysisk aktive og trenger energi til muskelarbeidet. Kreatin er kjent for å være et tilskudd som gir en skikkelig energi-boost, og musklenes energinivå økes raskere. Dermed vil kroppens fysiske prestasjoner bedres. Dette er årsaken til at mange som løfter tunge vekter med kortere repetisjoner foretrekker å ta kreatintilskudd før trening.

Hvordan virker det?

Når leveren og nyrene har produsert kreatin, så blir den transportert til hjernen og skjelettmuskulaturen via blodet. Det normale nivået av ATP i skjelettmusklene er på 2-5 mM, og det er kun nok til å gi en muskelsammentrekning i noen få sekunder. Når kroppens energibehov øker, bruker den fosofokreatin (PCr) til å donere en fosfatgruppe gjennom kreatinkinase (CK) til å raskt lage ATP fra ADP. Det vil sørge for at du får mer energi til å gjennomføre aktiviteter som er anstrengende. Forbruket av kreatin bidrar til en økt konsentrasjon av PCr i musklene, og dermed økes musklenes potensielle evne til å produsere ATP fra ADP slik at kroppen kan svare på det økte energibehovet. I praktiske termer betyr dette at kreatin kan gjøre musklene ekstra responsive når de brukes i aktiviteter som krever styrke. Dette ekstra elementet kan hjelpe brukeren til å oppnå mer eksplosive bevegelser under aktiviteter med høy intensitet, som vektløfting og kortdistanseløping. Idrettsutøver innen slike sportsgrener rapporterer god virkning av kreatin i denne sammenheng. Det er derimot lite som tyder på at stoffet bidra til mer utholdenhet, for eksempel for langdistanseløpere. Det er gjort studier på tvers av idrettsgrener, og disse har for eksempel vist at svømmere har god effekt av å bruke kreatin, i tillegg til at fotballspillere virker å både bli bedre på spurting og dribbling, og oppleve å ha bedre spenst. Resultater fra andre studier tyder på at ulike mennesker responderer ulikt på bruk av kreatin, og for noen få enkeltmennesker kan det se ut til å ha liten eller ingen virkning.

Hvorfor trenger jeg kreatintilskudd når kroppen produserer det naturlig?

Det er sant at kroppen produserer kreatin selv, helt naturlig, og de fleste klarer bare å få i seg 1 gram daglig gjennom matkilder. For de som bygger muskler, så er det anbefalt med et inntak på 20 gram daglig. Dette behovet er kun mulig å imøtekomme dersom du tar kreatintilskudd. Ideelt sett bør du ta 5 g kreatin monohydrat 4 ganger daglig i 2-5 dager.

Fordeler ved å bruke kreatintilskudd

  • Forbedrer dine sportsprestasjoner, og øker din utholdenhet, forbrenning og energinivå
  • Styrker kroppens kapasitet til å utføre øvelser med høy intensitet, noe som vil lede til en bedre blodgjennomstrømming til hjertet
  • Kroppsbyggere og idrettsutøvere kan bruke kreatin for å gjøre muskelcellene større og produsere et kraftig, muskuløst utseende ved å stimulere proteinsyntesen
  • Det styrker også nervesystemet ved å øke antallet nerveceller som overlever i miljøer som er utsatt for skade.
  • Diabetikere kan også nyttiggjøre seg av kreatin ved at det forbedrer glukosetoleransen gjennom å øke volumet av glukosetransportør type 4.
  • Med et kreatintilskudd kan du redusere aldersbetinget muskeltap som oppstår som en naturlig nedgang i produksjon av hormoner som bygger muskler, slik som testosteron og IGF-1

Er det trygt å ta kreatin?

Omfattende forskning har vist at et kreatintilskudd på 5 – 20 gram daglig er trygt, og at det ikke gir noen negative bivirkninger i det lange løp. Det har vært meldt fra om vektøkning, ubehag i mageregionen, dehydrering og muskelskader etter inntak av kreatintilskudd, men det finnes ingen kliniske beviser som kan støtte opp under disse påstandene. Det er derimot mistanker om at å ta store mengder kreatin, altså mengder som er mange ganger større en anbefalte doser, kan gi noen bivirkninger. Voksne menn og kvinner kan ta kreatintilskudd for å forbedre deres fysiologiske respons på styrketrening. Det er imidlertid ikke egnet for bruk under graviditet og amming. Dersom du har diabetes eller lider av nyresykdommer, så må du rådføre deg med din fastlege før du bruker et kreatintilskudd. Det er viktig å sørge for at du drikker rikelig med vann og unngår inntak av alkohol mens du tar kreatintilskuddet.

Hvordan tar man kreatin?

Kreatin er et populært produkt som er tilgjengelig de fleste steder hvor man kan kjøpe kostholdstilskudd. Den kommer i ulike former, som pulver, tabletter, energibarer og som pulver som blandes ut i drikke. Det er viktig å drikke godt med vann i forbindelse med bruken av kreatin, både ved inntak og under trening, for å hindre uttørking. Det er viktig å være klar over hvilke interaksjoner kreatin kan ha med andre stoffer. Medisiner for diabetes, i tillegg til paracetamol og vanndrivende midler kan ha farlige interaksjoner med kreatin. I tillegg kan stimulanter som kaffe eller efedra forårsake bivirkninger om de brukes sammen med kreatinprodukter. Hvis du er i tvil eller vil vite mer og bruk av kreatin og dens interaksjonen, kan det være lurt å rådføre deg med lege før du begynner å bruke det.

Anbefalte produkter