Ulike faktorer som forårsaker strekkmerker

Strekkmerker er noe de aller fleste kvinner opplever, både under puberteten og graviditeten. Gener spiller en viktig rolle, og hvis din mor har fått strekkmerker er det stor sannsynligheten at du også får det.

Strekkmerker oppstår ved at fibrene i huden revner. Dette kommer ofte av at huden utvider seg raskt grunnet økning i vekt og kroppsstørrelse. I noen tilfeller kan merkene også være et resultat av sykdom eller medisinbruk. Strekkmerker kan forekomme hvor som helst på kroppen, men de vanligste stedene er på magen, baken, lårene, brystene og armene. Kroppsbyggere kan også få strekkmerker på skuldrene. De vanligste årsakene for strukket hud er graviditet, generell vektøkning og vekst under puberteten.

Under puberteten er det vanlig for kroppen å vokse veldig raskt i løpet av korte tidsperioder. Her kan gutter ofte få merker på skuldre og rygg, mens jenter gjerne utvikler strekkmerker på hofter, lår og bryster.

Hvordan strekkmerker utvikler seg

Når huden strekkes, revnes det midterste hudlaget (dermis). Dermis inneholder sterke bindingsfibre som fint kan strekkes med hud som utvider seg over tid. Imidlertid kan strekking over for kort tid føre til at fibrene i dette hudlaget revner. Ofte vil strekkmerkene først vises med en rød eller lilla farge, og dette kommer av at blodkarene i huden sprenges. Etterhvert vil den mørke fargen ofte bli borte, og det som er igjen er linjer og merker med hvitt arrvev. Før strekkmerkene oppstår kan huden på det aktuelle området endre seg, ved at den blir tynnere, flatere og får en rosa farge. Man kan også oppleve at huden klør.

Strekkmerker ved sykdom

Som nevnt kan strekkmerker også komme av sykdommer, og eksempler på dette er de sjeldne sykdommene Cushing syndrom og Marfans syndrom.

Cushings syndrom oppstår når kroppen utsettes for store mengder av hormonet kortisol over en tid, og kommer som regel av medisinbruk. Strekkmerker er et av flere symptomer som utgjør denne tilstanden. Marfans syndrom er derimot forårsaket av en genfeil som svekker kroppens hud og bindevev, noe som reduserer dens elastisitet og gjør den mer sårbar for strekkmerker. Ved Marfans syndrom er det vanlig at strekkmerker oppstår på skuldre, hofter og korsrygg.

Viser frem hvordan sunn hud er og hvordan strekkmerker er og forskjellen på dette når man tar kollagen

Får jeg strekkmerker under graviditeten?

Selv om de fleste kvinner får over strukket hud under graviditeten, så kan du unngå dem. Hvis du er flink til forebygge så kan du redusere antall strekkmerker. Uheldigvis er noen kvinner mer utsatte for strekkmerker enn andre.

Forskning sier at ni av ti kvinner vil oppleve over strukket hud når de gravide. Vanligvis oppstår over strukket hud i sjette eller syvende måned, ifølge dermatologen Debra Jaliman, M.D. fra New York. Men hva er egentlig strekkmerker? Når du legger på deg under graviditeten så øker kroppsvekten hurtig. Dette gjør at huden strekker seg for raskt og danner strekkmerker på kroppen. Vanligvis oppstår over strukket hud på magen, armene, brystene og dessuten lårene. Selv om de fleste kvinner vil få strukket hud når de bærer frem et barn, så er det visse tegn som tyder på du er mer utsatt.

Gener

Hvit kvinne som står i en hvit truse og klemmer på låret sitt

Hvis din mor fikk strekkmerker så er det høy sannsynlighet for at du også får det. Gener spiller en stor rolle, spesielt når det gjelder hudens elastisitet. Hvis din mor fikk strekkmerker skyldes det mangel på elastin. Elastin er bindevevet som huden trenger for å ikke bli brutt. Så selv om du er flink til å forebygge strekkmerker, så kan du forvente å få dem hvis din mor har hatt dem.

Unge mødre

Det er en tendens at unge mødre får strekkmerker. Dette skyldes at ung hud er veldig stram. Hvis du er en ung mor så blir huden utsatt for mye strekking, og resultatet blir overstrukket hud. Ung hud får dermed disse rødaktige stripene på huden. Når du blir eldre mister nemlig huden sin stramhet, og tåler mer å bli strukket.

Rask vektøkning

Hvis du tidligere har gått opp eller ned i vekt raskt er huden mer utsatt. Heldigvis kan du trøste deg med at de aller fleste har hud som er over strukket. Dessuten kan du faktisk gjøre merkene mindre synlig med styrketrening og ved å sole deg. For å unngå merkene bør du gradvis gå opp i vekt, spesielt under graviditeten. Du bør også følge legens anbefalinger i forhold hvor mye du bør legge på deg.

Du fikk dem i puberteten

Hormonendringer kan gjøre huden mindre elastisk og utsatt for over strekking. Hvis du har synlige strukket hudmerker på hoftene, magen, brystene og rumpa fra puberteten, så vil du trolig få dem igjen. Spesielt hvis du blir gravid og legger på deg raskt.

Gjør huden mer elastisk

Til tross for alt dette, så er ikke all håp ute. Du kan gjøre forebygge disse sjenerende røde stripene i huden. Hvis du drikker rikelig med vann og smører utsatte områder, kan du i det minste forhindre størrelsen på strekkmerkene. Det er også lurt å ha et kosthold rik på omega 3 og andre gunstige oljer. Tørr hud er mer utsatt for å bli over strukket, derfor bør du pleie huden med hudkrem ofte, det finnes også Strekkmerke krem du kan bruke. Spesielt om vinteren eller i steder med tørr luft. Hvis du skal slanke deg eller legge på vekt, så er det lurt å gjøre det gradvis.

Som nevnt har de fleste av oss strekkmerker. De fleste av dem vil blekne med tiden. Merkene kan være røde i begynnelsen, men vil etter hvert få hudfarge igjen. Styrketrening er en god løsning mot merkene. Sørg for å trene musklene på utsatte områder, da vil du faktisk stramme huden og gjøre at strekkmerkene mindre synlige. Forebygging er den beste løsningen, og gamle strekkmerker vil med tiden bli «visket» ut helt naturlig.

Anbefalte produkter