13 tegn på at kroppen din trenger en detox kur

Ofte så sender kroppen tegn på at den trenger en pause, men dette er ofte tegn vi overser. Mange kjenner heller ikke til tegnene de skal se etter når de bør ta en detox kur. En detox er en effektiv måte å redusere giftstoffer eller fremmedstoffer fra kroppen vår. Det finnes ulike måter å rense kroppen, gjennom te, drikker og piller. En god detox kur vil gi mer energi, leverfunksjon og vektkontroll. Nedenfor finner du noen av de mest vanlige og mest gjenkjennelige tegnene på at kroppen din ber om en detox kur.

 • Hvit eller gult belegg på tungen ofte sammen med dårlig ånde
 • Kroppen samler på vann og tett nese
 • Økt magefett
 • Cravings og problemer med blodsukker
 • Problemer med galleblæren
 • Oppblåst mage
 • Hetetokter sammen med overdrevet svetting
 • Sliter med å gå ned i vekt
 • Akne, rosacea og kløe
 • Utmattende følelse som kommer spesielt om morgenen
 • Humørsvingninger
 • Autoimmunitet
 • Sensitiv mot kjemiske substanser sånn som parfyme eller reaksjoner på alkohol
 • Søvnløshet ofte tidlig om morgenen rundt 01-04

Dersom du gjenkjenner fire eller flere av betegnelsene ovenfor, så er det på tide med en detox kur slik at leveren kan få hvile og komme seg tilbake til sin normale rutine. Vanligste formen for detox er detox te.

Hva er leveren sin funksjon?

Leveren opererer i to faser når den renser kroppen. I den første fasen så benytter den seg av ca 100 enzymer som styres av mer enn 57 gener med forskjellige kombinasjoner. I første fase, så starter leveren detox fasen. Her så bindes forskjellige enzymer til giftstoffene for å gjøre dem oppløselige i vann slik at de kan skilles ut med urinen. I første fase, så kan det dannes store antall av stoffer som er skadelig og har blitt deformert til en ny form som kan skilles ut. Det er her andre fase kommer inn.

I andre fase skjer konjugeringen, de nye deformerte metabolittene kombineres med svovel, metylering, glukuronidering, ved tilsetning av visse aminosyrer eller organiske syrer, så kan leveren skille ut disse stoffene vi gallen. Problemet hos mange oppstår i fase 1, hvor antall farlige metabolitter som har blitt deformert blir for mye for leveren å takle. Derfor går fase 2 mye saktere enn fase 1. Mens disse metabolittene venter på sin tur, så skaper de et giftig miljø i leveren, som bremser ned prosessen enda mer. Derfor trenger leveren din en pause.

Sannheten er at jo eldre du blir, jo viktigere er detox. Kommer man opp i 40 årene så blir ett glass vin mye sterkere enn det det var for 20 år siden. Dette grunnes at reservene i leveren er mye lavere enn det de var for 20 år siden. Kroppen trenger mye mer tid for å komme seg. Alkohol blir mye mer konsentrert i blodet og effektene av alkohol blir kraftigere, derfor er også dagen derpå ofte også mye verre for noen som er i 40 årene enn for noen som er 25 år. Ikke bare det, men å gå ned i vekt blir også hardere når man kommer opp i årene og kroppen sårt trenger en detox. Derfor trenger kroppen din en pause fra alkohol og andre giftstoffer som ødelegger helsen din med tiden. Under så finner du enkle måter å avgifte kroppen din på samt forbedre kostholdet og kanskje miste et par kilo i prosessen.

Konsumer antioksidanter

En flettekurv fyllt med forskjellige fargerike grønnsaker både oppi og ved siden av

Mange bruker begrepet “antioksidanter” men de vet ikke hva det egentlig betyr. For hvert giftstoff som blir metabolisert i første fase i leveren, så skapes det et fritt-radikal molekyl som kan gjør skade på DNA, nesten på samme måte som rust ødelegger karosseriet på bilen. Derfor er mat med vitamin C og E, flavonoider, karotenoider, og redusert glutation hjelper med å nøytralisere frie radikaler som skapes i fase 1 i leveren. Matkilden til disse stoffene finner du i bær, løk, grønn te , svart te, sitrus frukter, mørk sjokolade, persille, gulrøtter, gresskar, squash, spinat, søtpotet og bananplante.

Bruk kardemomme i kaffen din

Selv så fikk jeg tipset om bruke kardemomme i kaffen. Jeg pleier å bruke tre til fem frø som jeg setter inn i kaffekoppen, disse frøene er med på å øke enzymene i leveren som er med i fase 1 på å metabolisere koffein. Noe som gjør det lettere for kroppen å bli kvitt stoffet fortere.

Plant og spis brokkoli spirer

Et stort glass med vin som er rød som er litt utvannet

Sulforafan i brokkoli spirer er med på å støtte fase 2 i leveren. Selv om brokkoli spirer har et lavere nivå av næringsinnhold enn vanlig full størrelse brokkoli, så inneholder de en bestemt sekvens av potensielle anti-kreft elementer. Sulforafan i spirer fungerer som en katalysator for å øke enzymer i kroppen og er med på å avgifte kroppen. De varer opp til 72 timer i kroppen, som er en mye lengre tid enn det vitamin E, C og betakaroten gjør.

Reduser alkohol i dagliglivet

Mange tror at alkohol bare skader leveren, men det har mye verre og langvarige skader enn som så. Ikke bare påvirker den leveren negativt i fase 1 og fase 2, men den øker også sjansen for brystkreft med 15% dersom en drikker 3 til 6 ganger i uken, videre så påvirker det levetiden til levende fødsel med 16% hos kvinner som gjennomgår in-vitro fertilisering og konsumerer alkohol 4 ganger i uken. Mange glemmer at alkohol er et flytende stoff som har en påvirkning på hele kroppen og ikke bare humøret og følelsene. Det påvirker hjernen, blodet, hjerte og hele helsen din. Rent alkohol kan ingen drikke, så vi drikker en utblandet versjon av giftstoffet istedenfor. Dersom du lar leveren hvile i tre uke fra alkohol, så vil du se store forskjeller.